Skip to main content

L’espoló de calcani, és una talalgia d’origen inflamatori caracteritzat per dolor mecànic a la zona interna i inferior del peu. És un fenòmen secundari i no l’origen del dolor (el 50% produeixen sintamatologia i l’altre 50% no). És la calcificació de la fascia plantar en el punt d’inserció amb el calcani, degut a una inflamació crònica.

Al voltant del 50% dels pacients amb fascitis plantar tenen espoló de calcani. Aquesta formació de òs és deguda a la estimulació mecànica de la fascia plantar. També observem molts pacients amb espoló de calcani que no tenen cap sintoma, amb la qual cosa podríem dir que l’espoló de calcani no sembla ser la causa directe del dolor, sinó que és la conseqüència de la fascitis plantar.

Etiología

– Fascitis plantar
– Sobrepes o obesitat
– Increment de l’activitat física
– Calçat inadecuat
– Alteracions estructurals

Clínica

Principalment dolor de tipo mecànic, el qual desapareix amb el repòs, el dolor augmenta al principi de l’activitat i disminueix amb el temps, no s’expandeix i es pot localitzar amb la palpació.

Tambè limitació de la flexió dorsal del turmell, i podem reproduïr el dolor mitjançant la palpació de la tuberositat poterointerna desde proximal a distal.

La radiografía mostra un osteofit a nivell de la inserció de la fascia plantar. La quantitat de dolor no va relacionada amb la grandaria de l’osteofit. Quan no hi ha osteofit però si dolor es denomina entesitis plantar.

Tractament

Es basa principalment amb els següents punts:

– Calçat fisiológic
– Estiraments de la fascia plantar i zona posterior de la cama / Fisioterapèuta
– Refredar la zona de dolor amb gel
– Plantilles per relaxar la fascia plantar
– Infiltracions de colàgen per reestructurar la fascia
– Possibilitat de cirurgía.

Close Menu

Centre clínic del peu

Ronda de Francesc Camprodon,40 baixos
08500 Vic

T: 931 41 47 58
E: info@podolegvic.com

Skip to content