Skip to main content

L’hallux abductus valgus, o conegut també com “galindó” o “juanete”, és una deformitat que afecta el primer radi, concretament la primera articulació metatarsofalàngica. És una combinació de la desviació del primer dit juntament amb una torció del mateix en el pla frontal. Aquest fet, dona com a conseqüència una luxació de la primera articulació metatarsofalàngica, i afectació de la resta d’estructures anatòmiques de la zona, com la càpsula articular, els lligaments colaterals, músculs..

L’etiologia de l’hallux abductus valgus és multi casual, tot i que la majoria dels casos es a conseqüència de un defecte mecànic, és a dir, que la manera que funciona el peu durant la marxa és anòmala i afavoreix que els diferents segments ossis es vagin deformant, degut a la carga i la funció mecànica que està sotmès. No obstant, la deformació afecta majoritàriament al gènere femení.

Existeixen diferents factors, que explicaré a continuació:

  1. Factor mecànic:

És el principal factor per descartar o confirmar la patologia.

Existeix una pronació de l’articulació subastragalina (ASA). L’astragalo es desplaça medialment respecte al calcani, el pes del cos manté la pronació en la fase de contacte total del peu al terra i la fase de propulsió, d’aquesta manera impedeix el bloqueig de l’articulació calcaneo-cuboidea.

Bàsicament, tenim que fixar-nos en la zona del retropeu, concretament en l’eix del tendó d’Aquil·les, que és el que ens revelarà si existeix o no pronació

Aquesta imatge ens mostra la fase de contacte total del peu amb el terra, i podem observar una pronació bilateral de l’articulació subastragalina (ASA).

  1. Factor reumàtic:

La pròpia paraula ho indica, està relacionat a malalties de caràcter reumàtic, com podria ser artrosis, artritis…

Un hallux abductus valgus de caràcter reumàtic està molt associat a una degeneració articular que pot provocar un hallux limitus.

  1. Calçat inadecuat:

La utilització d’un calçat amb punta estreta i taló alt, té un paper fundamental en la etiologia de l’hallux valgus, ja que aquest comprimeix el primer dit i l’empeny cap al segon, com a conseqüència apareix una deformació constant de l’articulació. Aquest fet, explica la causa de que les dones tinguin més probabilitat de desenvolupar aquest problema

  1. Factor neuromuscular:

Associat a malalties del sistema nerviós central (SNC) i sistema nerviós perifèric (SNP) que produeixin una lesió motora. Es poden classificar en:

  1. Existeixi un peu pla i aquest desenvolupi un hallux valgus
  2. Lesió específica de un múscul, que estigui lesionat i produeixi un hallux valgus, tot i que apareix en poques ocasions.

PREVENCIÓ:

  • Hem d’utilitzar un calçat adequat que respecti l’amplada del nostre peu i que no porti gaire taló ( màxim 3-4 dits), d’aquesta manera evitarem que es comprimeixin els dits dintre la sabata.
  • En el moment que sospitem de la possible aparició de hallux valgus, acudir immediatament al podòleg per orientar-nos sobre el tractament adequat.
  • Nens/nenes amb antecedents familiars de hallux valgus, amb possible afectació en un futur, acudir al podòleg per revisió i possible tractament.
  • Recordar que tota deformitat que no és tractada pot progressar i ocasionar molèsties més elevades.

 

TRACTAMENT:

Tot dependrà del grau de la deformació.

Si és un cas lleu, serà suficient en un canvi de calçat, vigilar en el desenvolupament de l’hallux valgus, una evaluació periòdica i obtenció ocasionalment de radiografies, per mantenir un control de la deformació.

Si existeix dolor al caminar, hauríem de valorar la possibilitat de aplicar una plantilla correctora per la pronació de l’articulació subastragalina (ASA), i d’aquesta manera no sobrecarregar l’articulació, evitant així la deformació. També podem combinar-ho, amb aplicacions de gel a la zona afectada i medicaments antiinflamatoris.

Quan el dolor és molt elevat i interfereix en les nostres activitat diàries, és possible considerar la opció de la cirurgía correctiva. Tot i que només es realitza en casos molt concrets.

Close Menu

Centre clínic del peu

Ronda de Francesc Camprodon,40 baixos
08500 Vic

T: 931 41 47 58
E: info@podolegvic.com

Skip to content