Skip to main content

Les onicomicosis són infeccions fúngiques de les ungles causades per dermatòfits, llevadures o floridures i es consideren les onicopaties més freqüents. Aproximadament entre un 10-30% de la població els pateix.
Els factors predisponents inclouen edat avançada, diabetis, obesitat i tabaquisme, utilització de calçat plàstic i tancat i banys comunitaris.
Les manifestacions més rellevants de la onicomicosis són ungla opaca, estries longitudinals, canvi de coloració (groc, marro, gris) i superfície irregular de la làmina ungueal.

Làser: La funció del làser es basa en una gran quantitat d’energia produïda i focalitzada en una petita superfície, que ens permet obtenir una elevada densitat de potencial o intensitat. S’ha observat que la teràpia làser posseeix una capacitat selectiva, que es basa en la destrucció específica d’un objecte, amb afectació mínima o insignificant per als teixits del voltant.

Els fongs són sensibles a temperatures superiors de 55oC de manera que l’absorció de l’energia làser produeix un augment de l’escalfor en la zona on perdura el fong i com a resultat obtenim un efecte fungicida, és a dir, en l’eliminació instantània del fong.

Per realitzar un diagnòstic precís de les onicomicosis és necessari realitzar una recollida de la mostra abans de començar qualsevol tractament antifúngic, per tal de no variar els resultats obtinguts, i posteriorment enviar la mostra al laboratori per realitzar un cultiu. És important que aquest procés es realitzi amb material completament estèril, per tal de no influir en els resultats.

Existeixen 3 tipus de tractaments per les onicomicosis:

  • Tractament tòpic: aquest tractament es basa en aplicar una laca ungueal a la zona afectada, amb una constància de 2 cops per setmana fins a l’eliminació completa del fong ( pot tardar 6-12 mesos). Els resultats obtinguts ens demostren que aquest tractament té una curació d’un 7% aproximadament
  • Tractament oral: Existeix diferents medicaments antifúngics orals, depenent de la dosis administrada el tractament es pren a dosis seguides o intemintents, amb una duració aproximada de 3 mesos. Aquest tractament té l’inconvenient que com efecte secundari és molt hepatotòxic, és a dir, tòxic pel fetge. Els resultats obtinguts ens demostren que aquest té una curació d’un 53,4% aproximadament
  • Tractament làser: aquest tractament consisteix en aplicacions de 15 minuts, una aplicació per setmana amb un total de 4 sessions. Aquest tractament no té cap efecte secundari. Els resultats obtinguts ens demostren que aquest té una curació d’un 87,3% aproximadament.

PREVENCIÓ DE LA ONICOMICOSIS:

Les mesures que hem de seguir per evitar la infecció de fongs a les ungles són les següents:

  1. Mantenir el peu sec i airejat
  2. Tenir una bona higiene personal
  3. Detectar alteracions de l’ungla de forma precoç
  4. No compartir calçat amb familiars o amics, sobretot amb aquells que presenten fongs
  5. Utilitzar xancletes a les dutxes públiques
  6. Aplicar polvos dins les sabates i mitjons, amb recepta del podòleg.

http://podylas.com/indicaciones/

Close Menu

Centre clínic del peu

Ronda de Francesc Camprodon,40 baixos
08500 Vic

T: 931 41 47 58
E: info@podolegvic.com

Ves al contingut