Skip to main content

Una de les patologies bastant freqüents a l’esport és la pubàlgia, també coneguda com osteopatia dinàmica de pubis, o més comunament, dolor d’ingles

Els esports més comuns on trobem aquesta patologia és al futbol, atletisme (corredors de fondo) o el futbol sala,tot i que també ho trobem en menor proporció al ciclisme, senderisme o esports de salt.

La pubàlgia , es defineix com una osteoartropatia microtraumàtica de la símfisis púbica (unió de la cadera i la seva part inferior).

És una lesió que produeix microtraumatismes repetitius sobre la símfisis pubiana i que afecta percentualment als muscles abductors. És una patologia per tracció sobre la zona i la branca isquiopubiana, presentant irradiacions doloroses cap als propis abductors, abdominals i arcs crurals.

Igual que altres lesions, té origen traumàtic, producte d’un mal gest esportiu puntual, una caiguda monopodal, un salt incorrecte i que produeixi tracció als adductors. O bé de tipus patomecànic  o crònic que són producte d’un procés acumulatiu i persistent, que sobrepassen els límits elàstics articulars provocant la lesió per un mal recolzament plantar principalment.

Entre els factors a l’aparició de la pubàlgia tindrem els propis de l’activitat esportiva, com son, jugar un excés de partits o entrenaments sense descansar degudament, no realitzar estiraments després de la pràctica esportiva, irregularitat del terreny on es realitza l’activitat física i material inadequat.

TRACTAMENT

El millor tractament per prevenir la pubàlgia és el repòs, tot i que aquest pot complementar amb fisioteràpia i osteopatia. També es poden receptar alguns antiinflamatoris per reduir el dolor momentani i localitzat.

També esta recomanat unes rutines de escalfament especial, destinades a millorar la irrigació de la zona afectada i evitar el problema de la pubàlgia crònica.

També és important saber si hi ha alguna diferència de llargada entre una extremitat i altre, o algun tipus de pronació o supinació del turmell, ja que es pot corregir amb una plantilla i/o alça. Es molt important, tant per eliminar el dolor com per prevenir futures lesions, ja que una correcte col·locació de la base, ens ajuda  a estabilitzar les zones superiors ( genoll, cadera, esquena).

Close Menu

Centre clínic del peu

Ronda de Francesc Camprodon,40 baixos
08500 Vic

T: 931 41 47 58
E: info@podolegvic.com

Skip to content